Jak na dětský strach ze tmy

Strach ze tmy jde ruku v ruce s fantazií a představami naplněným dětským myšlením. Právě proto se dost možná nejčastěji týká právě dětí a sužuje jejich pocity při usínání. A možná, že je cesta ven z těchto strachů jednodušší, než si myslíte. Jak bojovat proti těmto nepříjemným dětským pocitům?

Žije u vás doma bubák?

Bubáci, strašidla a duchové jsou obvyklými původci dětských strachů ze tmy a souvisí s běžnou dětskou imaginací. Jindy se ale podobné strachy mohou probudit s větší životní změnou, kterou je třeba nástup do školky nebo stěhování do vlastního pokoje. Dětská fantazie nezná mezí, a jejich vlastní představy o bubácích číhajících pod postelí děti samotné dokáží vyděsit natolik, že prostě nedokáží usnout. Pokud je to tak i v případě vašeho dítěte, vyhněte se před spaním vyprávění strašidelných příběhů nebo pouštění pohádek s podobnými motivy. Namísto toho zkuste večerní čas před spaním věnovat příjemným rituálům, které pomohou strach minimalizovat. Pomoci mohou veselé pohádky, které dítě přinutí přemýšlet nad hezkými věcmi nebo třeba noční světýlko v zásuvce, díky kterému se nebude dítě bát cesty na záchod úplnou tmou. Zapomínat bychom neměli ani na plyšové hračky. Právě plyšáci totiž mohou pomoci dítěti navodit pocit bezpečí – zůstat s nimi navíc mohou v objetí po celou noc. Nejvíce provází strach ze tmy totiž právě děti, jež zůstávají v pokojích v noci samy. 

Klidný spánek na dosah

Představte si, že mávnete kouzelným proutkem a dětské strachy zmizí. Zní to jednoduše a pohádkově? Možná právě pohádky jsou cestou, která pomůže vašemu dítěti zbavit se fobie ze tmy. Zkuste s ním mluvit o způsobech, kterými by se strachu dalo ulevit a zapojte i vy svou fantazii. Pokud si děťátko nechce nechat vymluvit existenci strašidel pod vlastní postelí, vymyslet můžete třeba na past na bubáky, kteří zalezou pokaždé, když se v místnosti objeví plyšák – superhero! Vybrat jakéhokoliv plyšáka, který se rázem stane hrdinou dětského světa, můžete třeba na stránkách www.kouzelnehrackarstvi.cz. Ponechte dítěti volnou ruku při výběru a věřte, že strach ze tmy brzy odejde. 

Exit mobile version