Čaj oceníme nejen na jaře

Horký nápoj si většinou dáváme v chladném období, v době, kdy potřebujeme zahřát nebo řešíme zdravotní komplikace. Čaj je ale výjimkou, popíjíme ho celý rok, přináší nám uvolnění i povzbuzení, záleží na tom, jaký jeho druh si zvolíme.

Už v dávných mýtech

Pokud něco považujeme za ryze anglické, je to čaj o páté. Do Anglie se ale dostal tento zvyk až v 19. století z Francie, jen ho Britové povýšili na téměř každodenní rituál. V Československu se tento termín zažil pro setkávání mládeže, často doprovázené hudbou nebo tancem. Historie čaje je ale velmi tajemná, na rozdíl od čerstvé kávy. O té víme téměř vše a její historie je zmapovaná, ale s čajem je to jiné. To, jak ho lidé začali pít, jsou spíše legendy a mýty než zápisy v kronikách, ale i legendy bývají založené na pravdě. Jedna z nich, která se objevuje už kolem roku 2800 před naším letopočtem, vypráví o čínském císaři. Tomu prý listy čajovníku během meditace spadly do horké vody a on nápoj ochutnal. První písemná zmínka o čaji se objevuje v čínském slovníku z roku 350 a do Evropy se tento nápoj dostal až v roce 1610. Velice rychle si získal oblibu, nejdříve u šlechty a poté mezi širokou veřejností, a v 17. století byl již považován za naprosto běžný a dostupný nápoj.

Když není čajovník

Původně znamenal název čaj označení pro nápoj z lístků čajovníku, ale dnes ho již používáme pro výluhy nebo odvary z bylin, ovoce i květin. Bylinné čaje mají v našem pitném režimu své místo, umí ulevit od zdravotních obtíží a mají na náš organismus velmi pozitivní účinky. Naše prababičky využívaly mnoho bylin pro jejich léčebné schopnosti a ani dnes není důvod se jim vyhýbat. Při nachlazení pomůže lípa, se špatným usínáním chmel, nervy zklidní meduňka, na jaře pomůže s čistou těla kopřiva a v horkém létě osvěží máta. Kromě těch bylinných jsou velmi oblíbené také čaje ovocné, které mohou mít příjemně nakyslou chuť a pít se dají horké i studené.

Každý čaj nebo jeho směsi potřebují k louhování a získání té nejlepší chuti jinou dobu. Svou roli, třeba u zeleného nebo bílého čaje, hraje i teplota vody. Druhů i chutí je mnoho, vyplatí se zkoušet a experimentovat, nezůstávat jen u jedné.

Exit mobile version