Co může za výskyt kvasinkové infekce pochvy?

Kvasinkové infekce jsou nepříjemnou zkušeností, kterou si prošlo třičtvrtě ženské populace. Jsou důsledkem rozšíření kvasinek Candida Albicans, které se přirozené vyskytují v několika oblastech ženského organismu. Tvoří přirozené prostředí v ústní dutině a zároveň se starají i o intimní partie. Při jejich nekontrolovaném přemnožení se ale může jednat o nepříjemné komplikace.

Jaké jsou nejčastější důvody kvasinkové infekce?

Kvasinky daného typu se velice rády rozšiřují v jinak nehostinném kyselém prostředí. Může se tak stát, že důvodem vaginální mykózy mohou být například problémy s překyselením organismu kvůli špatné stravě, nebo nadměrná konzumace cukrů. 

Mimo toho se může o zvýšený počet kvasinek postarat i špatná hygiena, a to nejen z pohledu zanedbání, ale také z pohledu špatně zvolených prostředků. Pokud například užíváte jiná než intimní mýdla pro intimní partie, vystavujete se právě riziku zvýšeného Ph v intimních partiích, což časem může vyústit právě v nekontrolovaný růst počtu kvasinek nejen v intimních partiích, ale také v ústní dutině a s tím i k běžným nepříjemnostem, jako jsou zápachy v intimních partiích a ústech, husté bílé výtoky, zarudnutí, svědění či otoky.

Jak se nepříjemných infekcí ideálně zbavit?

Rozhodně je nutné zajít za odborným lékařem a bez jakéhokoliv studu se svěřit se všemi potencionálními zdroji infekce. Může totiž jít například i o užívání antibiotik či léků, co mění vnitřní mikroflóru, a většinu podnětů pro vznik nemůžete mít při sebelepší hygieně pod úplnou kontrolou a kvasinková infekce propukne i tak.

Každopádně je základním řešením právě speciální dieta, při které je potřeba zmenšit počet cukrů a kyselých surovin na možné minimum, vyhýbat se extrémně cukrovaným potravinám, bílému pečivu, a to stejné dělat také jako prevenci. Naopak většina bylinných směsí a takzvané super potraviny, jako červená řepa, nebo špenát, naopak obsahují mnohé látky pomáhající prevenci.